Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
186 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Takiej zupy cebulowej jeszcze nie znasz. Oszalejesz na jej punkcie!
Jeśli lubisz francuską zupę cebulową, musisz wypróbować jej włoski pierwowzór, czyli toskańską carabaccię. Zupa z czerwonej cebuli to tradycyjne danie kuchni...
Omlet sernikowy to niebo w gębie. Zaskocz rodzinę pysznym śniadaniem
Kto powiedział, że nie można jeść sernika na śniadanie? Zwłaszcza jeśli podasz go w formie omletu. Delikatna, serowa masa i owoce to wspaniały duet, który...
Pierożki z gyrosem. To danie będzie imprezowym hitem!
Aromatyczne, delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw to farsz, którym nadziewamy pierożki à la gyros. Ich przygotowanie zajmuje pół...
Pyszne i sycące. 9 pomysłów na szybki obiad bez mięsa
Obiady bez mięsa to pomysł na urozmaicenie tygodniowego menu nawet dla osób, które nie stosują diety wegetariańskiej. Przygotowane w ten sposób posiłki mogą być...
Delikatne i bardzo wilgotne. Ciasto z jabłkami i nietypowym składnikiem
Ciasto z jabłek i cukinii jest wilgotne, delikatne i bardzo aromatyczne. To lekki deser, który można szybko upiec do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonale...
Takiej sałatki ziemniaczanej jeszcze nie znasz! Zapomnisz o wszystkich innych
Czy może być coś lepszego niż sałatka, która jest pyszna i pożywna, a jednocześnie wspomaga pracę jelit, chroni przed chorobami i odchudza? Trudno przebić taką...
Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Pomysł na prosty, pożywny obiad
Rozgrzewająca, pożywna zupa z soczewicy to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Wystarczy dodać do niej typowo zimowe warzywa oraz podkręcić nieco smak...
Śledzie w sosie tatarskim. Idealne na śledzika i rodzinne spotkania
Wyrazisty sos tatarski z korniszonami i grzybkami wspaniale podkreśla charakterystyczny smak śledzi. Ten duet świetnie się sprawdzi jako przekąska na śledzika,...
Najlepsze racuchy z przepisu mojej babci. Zawsze się udają!
Ruchanki to tradycyjne placuszki drożdżowe z regionu Kaszub i Kociewia. Pulchne, złociste racuchy smakują wybornie posypane cukrem pudrem. Dzięki zastosowaniu...
Zakochasz się w tej sałatce. Niewiarygodne, że jest taka prosta do zrobienia
Sałatka z ryżem, papryką i kukurydzą to doskonała propozycja na każdą imprezę. Robi się ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Efekt jest zaskakująco...