MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło...
fot. Andrii Zastrozhnov / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Pokrzywa – bomba witaminowa

Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym witaminy B5, a jedzona surowa – także witaminy C. Ponadto zawiera mangan, żelazo, magnez, wapń, krzem cynk, selen i miedź. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych, łagodzących niestrawności i biegunki, a także wzmacniających, odtruwających, antyalergicznych i przeciwreumatycznych. Można przygotowywać z niej napary, nalewki lub dodawać np. do sałatek lub koktajli.

Zobacz również

Założyciele Skaldów oraz sanitariuszka powstania Honorowymi Obywatelami Zakopanego

Założyciele Skaldów oraz sanitariuszka powstania Honorowymi Obywatelami Zakopanego

Budowa nowej wieży widokowej w regionie wkracza w kluczową fazę

Budowa nowej wieży widokowej w regionie wkracza w kluczową fazę

Polecamy

Boskie ciasto z czereśniami i budyniem. Zapiszesz ten przepis do ulubionych

Boskie ciasto z czereśniami i budyniem. Zapiszesz ten przepis do ulubionych

Bolą cię stawy? Jedz te produkty! Zobacz, co polecają specjaliści

HIT DNIA
Bolą cię stawy? Jedz te produkty! Zobacz, co polecają specjaliści

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja