Co robić, by nasz mózg działał sprawniej? [PORADNIK]
PRZEGRYZAJ ORZECHY!
Nie bez powodu Matka Natura sprawiła, że orzechy włoskie do złudzenia przypominają ludzki mózg. Dlaczego? Okazuje się, że mają niebagatelny wpływ na ten organ.
Naukowcom z Harvard Medical School udało się udowodnić, że dzięki tej zdrowej przekąsce można pobudzać aktywność neuronów w tym obszarze mózgu, który jest odpowiedzialny za podejmowanie decyzji.
Według ekspertów wystarczy zjeść zaledwie 3 orzechy włoskie, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Choć zawierają one sporo antyoksydantów, które działają odmładzająco na organizm, to jednak nie należy z nimi przesadzać. Są dosyć kaloryczne (mają ok. 666 kcal na 100 g).
Oprócz orzechów włoskich (których nazwa nie wywodzi się wcale z Włoch, tylko z Wołoszczyzny, czyli dawnej Rumunii, z której dotarły do Polski), podczas nauki warto przegryzać także m.in. migdały (obniżające ciśnienie krwi) czy bogate w żelazo nerkowce. Lepiej, by nie były solone i konserwowane dwutlenkiem siarki (E220). Przed zakupem koniecznie czytajmy etykiety!