MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść lody w Makowie Podhalańskim? Sprawdź miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Makowie Podhalańskim
Polecane lodziarnie w Makowie Podhalańskim Shaiith
Przeczytaj, gdzie znajdziesz lodziarnie w Makowie Podhalańskim. Okres letni bez wątpienia większości z nas kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Makowie Podhalańskim.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Makowie Podhalańskim

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Makowie Podhalańskim

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Makowie Podhalańskim, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Makowie Podhalańskim?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. Latem na każdym rogu możemy zobaczyć lodziarnie podające lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody produkuje się z gotowych proszków z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Można jednak spotkać w Makowie Podhalańskim lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się pracę z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Początki lodów. Pierwsza lodziarnia we Francji

Już w starożytnych Chinach wspominano o deserach z owoców, lodu i mleka. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Z powodu konieczności transportu lodu z wysokich gór były posiłkiem wykwintnym i unikatowym w formie dzisiejszego sorbetu.

W Renesansie odkryto, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z solą i lodem zostanie on zamrożony i tak powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na makowpodhalanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto