Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Regionalne zupy, jakich nie znacie! Tak się gotuje w Małopolsce [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zobacz przepisy na zupy, których skosztujesz tylko w Małopolsce!  Wiele z nich, jak np. parzybroda po mirowsku, jest wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Na zdjęciu - białczańska zupa scypa.
Zobacz przepisy na zupy, których skosztujesz tylko w Małopolsce! Wiele z nich, jak np. parzybroda po mirowsku, jest wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Na zdjęciu - białczańska zupa scypa. Fot. Koło Gospodyń z Białki
Krakowska zupa kminkowa, parzybroda po mirowsku, prawdziwa góralska kwaśnica, zupa bryndzowa, zupa „rzodkie ziemniaki”, polewka na maślance, białczańska zupa scypa, kluski kudłate z kwaśnicą. Oto zupy, których skosztujesz tylko w Małopolsce! Wiele z nich jest wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Tak od wieków gotowały tutaj gospodynie, a i teraz te smakowite „polewki” pojawiają się na małopolskich stołach! Zebraliśmy dla Was przepisy na małopolskie zupy, jakich nie znacie! Skusicie się?

Historia zupy jest co z pewnością tak długa jak historia samego gotowania. Danie to jest obecne na każdym kontynencie, w każdej kulturze i choć odmienne pod względem smaków i konsystencji, identyczne w metodzie przygotowania. Nam zupa kojarzy się przede wszystkim z kuchnią polską. I dobrze. Chyba nigdzie indziej na świecie nie gotuje się tak dobrych zup jak u nas!

Podobno najstarszą polską zupą jest caseata, czyli polewka piwna, od której w średniowieczu wielu Polaków rozpoczynało swój dzień.

Co ciekawe, w tamtych czasach uchodziła za pożywne i zdrowe śniadanie. Pierwsze wzmianki na temat zupy piwnej, pochodzą z 1394 roku i zostały zamieszczone w kronikach poruszających temat potraw podawanych rodzinie królewskiej.

Caseata, co oznacza po łacinie „zmieszana z serem”, występowała jako jedno z głównych dań w menu na dworze króla Władysława Jagiełły, gdy ten przebywał w Korczynie pod koniec XIV wieku.
Warto też wspomnieć, że dawniej na śniadania często podawany był żur. Do dziś wszelkiego rodzaju żurki i barszcze są ulubionymi zupami Polaków. Jedno jest pewne – zupy warto jeść! Są zdrowe, pożywne i rozgrzewające.

Tutaj znajdziecie przepisy na małopolskie zupy, jakich jeszcze nie jedliście!

  • Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
  • Parzybroda po mirowsku
  • Białczańska zupa scypa
  • Grochówka po mirowsku
  • Prawdziwa góralska kwaśnica
  • Zupa bryndzowa
  • Polewka na maślance
  • Starosądecka bryjka
  • Sułkowicka krzonówka
  • Zupa pokrzywowo-szczawiowa KGW z Białki
  • Zupa „rzodkie ziemniaki” ze Smęgorzewa

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Zobacz też przepisy na inne zupy:

Polecamy też inne przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Regionalne zupy, jakich nie znacie! Tak się gotuje w Małopolsce [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na makowpodhalanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto