Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rzuć palenie bez przybierania na wadze

abcZdrowie.pl
abcZdrowie
Silna wola i odpowiednia motywacja są gwarantem sukcesu. Zarówno podczas utrzymania diety, jak i zrywania ze zgubnym nałogiem. Zwłaszcza jeśli zależy nam nie tylko na zgrabnej sylwetce, lecz także zdrowiu.

Palenie ma zgubny wpływ na nasz organizm. Do tego stwierdzenia nikogo nie trzeba przekonywać. Na szereg chorób, w tym różnego typu nowotwory, narażeni są nie tylko sami palacze, lecz także osoby przebywające w ich otoczeniu, tzw. palacze bierni. Nikotyna jest ogromnym zagrożeniem dla układu krwionośnego. Jest przyczyną zaburzeń, które mogą skutkować m.in. zawałem serca czy chorobą wieńcową.

Konsekwencje palenia

Jeden papieros zawiera szereg toksycznych substancji, które podczas palenia dostają się do naszego organizmu, powodując nieodwracalne niekiedy szkody. Najbardziej niebezpieczny jest tlenek węgla, który zaburza prawidłowy obieg tlenu we krwi. Prowadzi także do zwężenia naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – wzrostu ciśnienia krwi. We wdychanym dymie znajdują się natomiast wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry, sprawiają, że cera przybiera matowy, niezdrowy wygląd. Palenie negatywnie wpływa także na nasz cholesterol. Zwiększa się ryzyko złamań i zagrożenie wystąpienia wrzodów żołądka. Krótko mówiąc – paląc, skutecznie trujemy nasz organizm. Pozbycie się tych toksyn nie jest łatwe i wiąże się z przykrymi dolegliwościami, takimi jak choćby ból głowy, kaszel, poczucie rozdrażnienia, a nawet skłonności depresyjne, jednak gra zdecydowanie warta jest świeczki.

Koniec z nałogiem

Chyba najszybciej odczuwalną korzyścią wynikającą z rzucenia palenia jest unormowanie się pracy zmysłu smaku i powonienia. Często staje się to przyczyną nadmiernego spożywania poniekąd na nowo odkrytych posiłków. Nawyk trzymania w ręku papierosa często zastąpiony zostaje nawykiem podjadania. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że wbrew panującej opinii palaczki nie są szczuplejsze. O wiele częściej sięgają one po produkty o wysokiej zawartości kalorii.

Zerwanie z nałogiem palenia nie jest, wbrew powszechnemu przekonaniu, główną przyczyną przybierania na wadze. Jest ono przede wszystkim konsekwencją braku ruchu i niewłaściwych nawyków żywieniowych. Rozwiązaniem jest przestrzeganie podstawowych zasad właściwego odżywiania i stosowanie odpowiedniej diety.

Rzucanie palenia a dieta

Stosowanie diety podczas walki z uzależnieniem nikotynowym może być szczególnie trudne ze względu na wspomniane, doskwierające w tym czasie dolegliwości. Warto wspomóc organizm w oczyszczaniu z toksyn. Dobrym rozwiązaniem są napoje ziołowe, a także sok z brzozy, które przyspieszają ten proces. Należy pamiętać, że podczas odstawiania papierosów nasz organizm poddawany jest próbie, dlatego dieta, na którą się decydujemy, nie powinna nadmiernie go w tym czasie obciążać. Optymalna wartość odżywcza posiłków przyjmowanych w ciągu dnia, w zależności od stopnia aktywności fizycznej, wagi i płci, powinna oscylować w granicach 1500 kalorii. Ważne jest to, aby były regularne, spożywane w niezbyt dużych odstępach czasu. Najlepiej, jeśli bogate są w błonnik, który wzmaga trawienie. Warto oczywiście sięgnąć po warzywa i owoce zawierające niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu antyoksydacyjne witaminy, których niedobór bardzo często doskwiera palaczom.

Witaminy niezbędne palaczowi

Witamina C – odpowiada za wytworzenie kolagenu, uczestniczy w syntezie hormonów i transmiterów, poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji, zwalcza wolne rodniki, spowalnia proces starzenia. Wypalenie jednego papierosa niszczy niemal jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Znajdziemy ją nie tylko w owocach cytrusowych, występuje także m.in. w papryce, truskawkach, porzeczkach, pietruszce, szczypiorku, nawet w dzikiej róży. Niedobór witaminy C powoduje spadek odporności i wydajności fizycznej, ogólne osłabienie organizmu.

Witamina E – wspomagający skórę antyoksydant zwalczający wolne rodniki. Można odnaleźć ją w nasionach, olejach i orzechach.

Selen – także pomaga utrzymać młody wygląd skóry. Wykazuje ponadto właściwości przeciwnowotworowe, zapobiega niedotlenieniu mózgu i serca. Odnaleźć go możemy w czerwonym mięsie, owocach morza, jajkach, wątrobie i produktach zbożowych.

Witamina A – bierze udział w regeneracji komórek, wpływa zatem na poprawę stanu skóry. Jej źródłem są warzywa oraz pomarańczowe, czerwone i żółte owoce, tran, rybia wątroba, jaja i przetwory mleczne.

Cynk – wspomaga działanie wątroby i nerek, ma także pozytywny wpływ na stopień naszej odporności. Występuje w wielu produktach, w największym stopniu w owocach morza, sezamie, słoneczniku, warzywach zielonych i jajkach.

Kwas foliowy – wspomaga odpowiednią pracę układu nerwowego i krwiotwórczego. Występuje w jajkach, drożdżach i ciemnozielonych warzywach liściastych.

Witamina B1 – jako składnik koenzymów wspomaga przemianę węglowodanów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Znajdziemy ją w produktach zbożowych, roślinach strączkowych, mięsie i drożdżach piekarskich.

Nie warto pozwolić na to, aby uzależnienie wyniszczyło nasz organizm. Zadbane ciało jest nie tylko szczupłe, ale przede wszystkim zdrowe. Odważmy się to połączyć.

Wsparcie redakcyjne od:

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto