Spis treści
Co się dzieje z organizmem, gdy jesz cukinię? Oto powody, dla których warto po nią sięgać
Cukinia to popularne warzywo, które często jest składnikiem zup lub szaszłyków. Niektórzy przygotowują z niej również zupę krem lub nadziewają ją mięsem mielonym. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po cukinię.
Dlaczego warto jeść cukinię? Jej wpływ na zdrowie jest zaskakujący!
Cukinia – właściwości odżywcze i zdrowotne. Ile kalorii ma cukinia?
Cukinia, często nazywana również kabaczkiem to warzywo z rodziny dyniowatych (cucurbitaceae) – sprawdź, jak uprawiać cukinię, aby dawała duże plony. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 17 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,2 g białka, 2,2 g węglowodanów, znikome ilości tłuszczu (0,1 g) a także 1 g błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się zaparć.
Cukinia ma również niski indeks glikemiczny, który wynosi tylko 15! To sprawia, że chorzy na cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.
Warzywo to jest również znakomitym źródłem beta-karotenu, który jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, spowalnia proces starzenia się komórek, a także wzmacnia odporność. Beta-karoten, jako prekursor witaminy A odpowiada również za prawidłową strukturę skóry, a także chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej (sprawdź, jak skutecznie pozbyć się cieni pod oczami).
Cukinię warto spożywać ze skórką, ponieważ jej zielony kolor to zasługa cennego chlorofilu. Związek ten jest naturalnym barwnikiem, który charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i detoksykującym.
Porcja 100 g tego warzywa ze skórką jest również źródłem:
- witaminy A – 200 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 – 0,04 mg,
- witaminy B2 – 0,04 mg,
- witaminy B3 – 0,71 mg,
- witaminy B5 – 0,37 mg,
- witaminy B6 – 0,14 mg,
- kwasu foliowego – 20 mcg,
- witaminy E – 0,12 mg,
- witaminy C – 17,9 mg,
- witaminy K – 4,3 mg,
- wapnia – 16 mg,
- magnezu – 18 mg,
- żelaza – 0,4 mg,
- potasu – 261 mg,
- cynku – 0,3 mg.
Zadbaj o optymalne trawienie
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?