MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej

Składniki
2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
ok. 1/2 kg mąki pszennej

Składniki na masło ziołowo-pomidorowe

masło
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
5 pomidorów suszonych w oleju

Wykonanie

Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.

Zobacz również

Resoviacy wrócili do treningów - (na razie) przy Wyspiańskiego

Resoviacy wrócili do treningów - (na razie) przy Wyspiańskiego

Absolutorium dla burmistrza i raport o stanie Sławna za 2023 rok. Zdjęcia, wideo

NOWE
Absolutorium dla burmistrza i raport o stanie Sławna za 2023 rok. Zdjęcia, wideo

Polecamy

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Kontuzja sportowców i ludzi aktywnych. Zmaga się z nią Robert Lewandowski

Przesłodki Pikachu w stroju nurka? Poznaj oficjalną maskotkę Mistrzostw Pokémon

Przesłodki Pikachu w stroju nurka? Poznaj oficjalną maskotkę Mistrzostw Pokémon

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia