4 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/50/74/65d5a39baecb8_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]
Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry
Składniki
3 torebki kminku
szklanka mleka ( jeśli ktoś nie toleruje mleka, to wody)
ok. 1/2 szklanki wody
wywar warzywny lub dowolny rosół
Wykonanie
Kminek wsypać do mleka z wodą (lub samą wodą) i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. Przecedzić i połączyć z wywarem. Jeśli gotujemy bez mleka, można dodać śmietanę. Jeśli na mleku, nie trzeba. Jeżeli wywar mamy tylko jarzynowy dodać łyżkę surowego masła. Można, do czystej zupy, gotowanej bez mleka, dodać zasmażkę z masła.
Ja gotuję na mleku, dodaję surowe masło. Podaję z lanym ciastem lub kluskami kładzionymi albo z samodzielnie zrobionymi malutkimi grzankami z weki. Oczywiście zypę należy dosmaczyć solą i pieprzem.