MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry...
fot. pixabay.com

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry

Składniki
3 torebki kminku
szklanka mleka ( jeśli ktoś nie toleruje mleka, to wody)
ok. 1/2 szklanki wody
wywar warzywny lub dowolny rosół

Wykonanie
Kminek wsypać do mleka z wodą  (lub samą wodą) i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. Przecedzić i połączyć z wywarem. Jeśli gotujemy bez mleka, można dodać śmietanę. Jeśli na mleku, nie trzeba. Jeżeli wywar mamy tylko jarzynowy dodać łyżkę surowego masła. Można, do czystej zupy, gotowanej bez mleka, dodać zasmażkę z masła.
Ja gotuję na mleku, dodaję surowe masło. Podaję z lanym ciastem lub kluskami kładzionymi albo z samodzielnie zrobionymi malutkimi grzankami z weki. Oczywiście zypę należy dosmaczyć solą i pieprzem.

Zobacz również

“WAKACJE Z SZACHAMI W RDK”

“WAKACJE Z SZACHAMI W RDK”

Inwestycje w Łodzi. Modernizacja boisk ŁKS-u za ponad 7 milionów

Inwestycje w Łodzi. Modernizacja boisk ŁKS-u za ponad 7 milionów

Polecamy

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

HIT DNIA
Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta